EĞİTİMDE BÜYÜK ADIM

sinavdonemi - -

Not Defteri

0 yorum

Not Defteri




Sınava çalışırken önemli noktaları not edebileceğiniz bir not defterinizin olması şart. Aksi taktirde bütün bu çalışmalarınız zamanla unutulacaktır ve tüm çalışmalarınız boşa zaman kaybı olacaktır. Bu yazımızda not defterinin, not almanın önemine ve nasıl doğru not alınacağına değineceğim.


Neden not tutmalı? 
Söz uçar yazı kalır diyeceğim, biraz klasik de olsa doğru. Çalışacağınız şeylerin çoğunu unutacaksınız. Fakat yazarak ve tekrar ederek çalıştıklarınıza iyi bir kalıcılık sağlayabilirsiniz. Bunun en basit yolu da not defteri tutmaktır.


Neden not defteri? 
Cep telefonu veya bilgisayara not tutmak biraz mantıksız. Bu araçlar dikkat dağıtıcı cihazlar. Telefona not almak için geçersiniz bir bakmışsınız eski arkadaşınızla chatleşiyorsunuz. Bunlara kapılmamak için ilkel yöntem kağıt kalem kullanmak en iyisi. Defteri taşımak zor olacağından not defteri tercih etmek en mantıklısı.


Doğru not defteri nasıl olmalı? 
En iyi not defteri sizin not alma alışkanlığınıza uyan not defteridir. Çok not alıyorsanız kalın bir not defteri veya direkt bir defter alabilirsiniz. Az not alıyor veya sadece en önemli kısımları yazıyorsanız normal bir not defteri işinizi görecektir. Yalnız alacağınız defterin kapağı ve spiralinin sağlam olduğuna emin olun. Sene boyunca kullanacağınız için sağlam olması şart. Emekleriniz boşa gitmesin.


Nasıl not almalı? 
Cevap kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak açıklamaya çalışacağım.

Matematik, Fizik gibi sayısal ve formül/işlem ağırlıklı derslerde yalnızca formülleri not etmeniz yeterli. Tüm örnek soruları not defterinize yazamayacağınız için yapmamak daha iyi, ancak soruyu kesip defterinize yapıştırmak şeklinde yapılabilir. Formül ezberlemek için not defterinizi kullanmak faydalı olacaktır. Soru çözerken formülünü bilmediğiniz bir soruyla karşılaşınca açın defterinizden bakın formüle. Bu şekilde birkaç kez yapınca formülü zaten ezberlemiş oluyorsunuz.

Edebiyat, Tarih gibi sözel derslere çalışırken anlatılanları kısaca özetleyerek yazmaya çalışın. Mümkün olduğu kadar kısa. Detaylara girdiniz mi o defterin sayfaları size yetmez olur zaten. Bu yüzden konuyu en kısa şekilde, gerekirse anahtar kelimeler yazarak özetleyebilirsiniz. Bu durumda detaylara çalışmak için tekrar konu anlatımına başvurmanız gerekecek. Bunu da yaparsınız artık.

Biyoloji, Kimya gibi fen ve sözel karışımı dersler için de yine konuyu kısaca özetleme, gerekirse formülleri yazma yolunu kullanıyoruz. Bunlara ek olarak çiziminiz iyiyse biyolojideki görselleri çizmenizi de öneririm. Yazıya görsel eklemek bilginin kalıcılığını artırmak için çok faydalı bir yöntem. Aynı şekilde matematik ve geometri gibi diğer derslerde de görsel kullanılmasında fayda var.



Notlarımızı sonra ne yapacağız? 
Not defterimizi yazıp köşeye atmıyoruz tabiki sürekli yanımızda bulunduruyoruz. Soru çözerken takıldığımız, unuttuğumuz yerlere hemen defterimizden bakıyoruz. Bunu tekrarlaya tekrarlaya eksik konunuz kalmayacaktır. Defterinizi otobüste filan yoldayken okuyabilirsiniz. Tekrar amaçlı olarak çok faydası dokunur. Özellikle de uzun yol gidenlere. Okul sınavlarınıza çalışırken tekrar amaçlı kullanabilirsiniz. Son olarak üniversite sınavından önce son bir hafta mesela defterin her satırını, her formülünü ezberlemeye çalışın. Gerçekten çok faydası olacaktır. Bu şekilde 4-5 fizik sorusu yapmışlığım var. Size de öneriyorum.


Yorum Gönder

Yorumunuza en kısa zamanda okunup cevap atılacaktır

Facebook

Derslere Yardımcı site www.sinavdonemi.blogspot.com