EĞİTİMDE BÜYÜK ADIM

sinavdonemi - -

Ders Çalışırken Uyaranlardan Uzak Durun

0 yorum

Ders Çalışırken Uyaranlardan Uzak Durun



Ders çalışırken yanımızda bir cep telefonunun veya buna benzer bir uyaranın olması verimli bir çalışmanın önüne geçer. Sık sık dikkatimizin bozulmasına sebep olur. Bu sebeple etkili bir çalışma için uyaranlardan uzak ders çalışmak şart. Bu yazımızda ders çalışırken en verimli şekilde çalışabileceğimiz bir ortam ve tam konsantrasyon için nelerden uzak durmamız gerektiğine değineceğim.





Cep Telefonu

Ders çalışırken cep telefonu bir numaralı düşmanımız olsun. Cep telefonları genel olarak kolay taşınır, akıllı ve çekici bir araçtır. Bu çekici araç bizi sürekli kendine çeker. Özellikle internete sahip akıllı telefonlar çok daha fazla çekici gelir. Yakınımızda bir cep telefonu olduğu sürece dersi bırakıp sürekli telefonu kullanmak (oyun oynama, arama yapma, chat vb) isteriz. Aklımız sürekli telefona gider ve bir türlü derse konsantre olamayız. Bunun önüne geçmek için ne yazık ki telefonu kapatmak bile yeterli olmuyor. Çünkü açmak dahi çok kolay ve kısa zaman alıyor. Bu yüzden yapılacak şey ya başka bir odaya koymanız ya da bir tanıdığınıza emanet etmek olmalı. Aksi taktirde telefon kullanma isteği ders çalışma isteğinizin önüne geçecektir. Peki hiç mi telefon kullanmayalım? Tabiki de kullanabiliriz. Boş zamanlarınızda kullanın da. Ancak ders çalıştığımız zamanlar uzak durmakta büyük fayda var.


Bilgisayar

Bilgisayar da yine cep telefonlarımız gibi akıllı, çok fonksiyonlu ve çekici bir araç. Chat, internet ve bilgisayar oyunları gibi kendine çeken birçok özelliği var. Bu sebeple bağımlılık yapma ihtimali de büyük. Tavsiyem bilgisayardan uzak durmak. Mümkünse tamamen kaldırmak. Çünkü zamanınızı boşa geçirebileceğiniz ve bağımlılık yapan o kadar çok şey var ki bu bilgisayarda ders çalışmanıza büyük engel oluyor. En azından sınavlar geçene kadar bir tanıdığınıza verebilir veya tamamen kapatıp bir dolaba koyabilirsiniz. İnanın çok daha etkili bir şekilde daha fazla ders çalışacaksınız.


Televizyon

Televizyon da yine izleme vaktinize göre ders çalışmanıza engel olabilecek bir araç. Kimileri var saatlerce izler kimleri azıcık bakıp kapatır. Bir de dizi bağımlıları var. Tavsiyem dizi gibi sürekli takip gerektiren yayınları izlemeyi tamamen bırakmanız şeklinde. Bu şekilde kendinizi izlemek zorunda bırakmazsınız. Tamamen bırakmak çok daha faydalı ama bu şekilde de çok fazla boş zaman kalıyor. Bu sürede kitap okuyabilir veya bir hobinizle ilgilenebilirsiniz ancak bunu yapamayanlar da maksimum 2 saat televizyon izleyebilir. Tabiki takip gerektiren diziler, yarışmalardan uzak durmak şartıyla.


Müzik

Müzik ruhun gıdası. Bunaldığınızda sizi rahatlatacak bir şeyler şart. Bunun için de müzik dinlenebilir. Ancak ders çalışma anında bundan uzak durmakta fayda var. Çünkü aklınızı tamamen derse vereceğinize bir kısmını şarkıya verip dikkatinizi dağıtıyorsunuz. Bu öğrenme kapasitenizi azaltacaktır. Bu hem sözel hem sayısal tüm dersler için geçerlidir. Müzikle ders çalışılmamalı. Ancak diğer boş zamanlarınızda da müzik dinlemenin bir sakıncası yok. Bir de sınavlara yakın zamanda aklınıza karışmaması için müzik dinlemeyi tamamen bırakmanızı tavsiye ediyorum. Sınava 1-2 hafta kala müziği tamamen bırakmak şart. Yoksa o heyecana  müzik de eklendiğinde sınav anında aklınıza saçma melodiler geliyor ve dikkatiniz dağılıyor. Zaten kısıtlı olan zamanı değerlendirmek çok daha zorlaşıyor.


Yorum Gönder

Yorumunuza en kısa zamanda okunup cevap atılacaktır

Facebook

Derslere Yardımcı site www.sinavdonemi.blogspot.com