Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (AÖ)
KısacaÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı; işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, uluslararası planda sosyal politika konularında uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel ÖzelliklerBu programda okumak isteyenlerin; ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, üstün akademik yeteneğe ve ikna gücüne sahip ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen bireyler olması gerekir.
Dersler ve Eğitim SüreleriProgramın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Hukuk, Ekonomi, Maliye, İşletmecilik, Yönetim Bilimleri, Matematik, Sosyal Düşünceler ve Sosyal Politika Tarihi, Çalışma Ekonomisi, Sendikacılık, Sosyal Güvenlik, Endüstriyel Demokrasi, Gelir ve Servet Dağılımı, Ücretler, Kentleşme ve Konut Politikası, Türkiye Ekonomisi ve Sosyal Yapısı, Kooperatifçilik, İnsan Kaynakları ve İstatistik gibi dersler okutulur.
Sosyal Statü ve ÜnvanlarÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" unvanı kazanırlar.
Çalışma SahalarıBu alanda öğrenim görenler, DPT'de, Çalışma Bakanlığının yurt dışı ve yurt içi ünitelerinde, sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır. Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır.
Yorum Gönder
Yorumunuza en kısa zamanda okunup cevap atılacaktır